top of page

ספרי החכם נפתלי הירץ ויזל

Naphtali Hirz Wessely

כמה יש לנו להודות לחכם ר׳ נפתלי הירץ ויזל, (1725-1805) שהיה מהראשונים שטרח ועמל כל כך הרבה לבאר את ההבדלים בין המילים. שיטתו היא שלקח לידיו ספר קונקורדנציה, עבר על כל הרשימות ועל ידי זה עיין וחקר מה הם ההבדלים בין המילים. לשונו היא ״להבין את המליצות״, ובאמת ״מליצה״ היא גם כן לשון מתיקות מַה נִּמְלְצוּ לְחִכִּי אִמְרָתֶךָ מִדְּבַשׁ לְפִי: (תהלה קיט, קג) כאשר האדם מבין לעומק את הבחירה המסויימת והמיוחדת במקרא, להשתמש דווקא במידה זו, יש לו מתיקות והבנה.
המפרשים הקדמונים פירשו כל מילה לפי המסגרת בה הונחה, ולפי שימושה בפרק ההוא, אך רנה״ו הוכיח כי אין זה מתאים ללשון מדוייקת כמו לשון קדשנו, פעם לפרש כך ופעם באופן אחר, אלא חייבת להיות אחידות מדעית, וכך מצא והוכיח.
אין כמוהו גאון אשר חקר והעמיק בהבנת לשון הקודש הבנה עמוקה בשמות הנרדפים, ובזה היה כוחו, וזה היה עיקר רצונו: ״וכשנהלל את אלהינו במילים ההן בתפילותינו ובזמירותנו ישכיל לבנו באמת על הדברים היוצאים מפינו, ונבין גם מליצות כתבי הקודש שבאו מהן התוארים האלה, כי הלימודים האלה גורמים לדברות האלהי ואהבתו, והמעט שיעלה ביד האדם בעניינים הנשגבים הללו לרב יחשב״.
Naphtali_Herz_Wessely.jpeg
bottom of page